Dacia Plant Tinctura De Ardei Iute, Tinctura, 50ml
Dacia Plant Tinctura De Ardei Iute, Tinctura, 50ml
Descriere:
Ardeiul iute face parte din familia Solanaceae, fiind o plantă originară din zonele tropicale ale Americii de Sud, unde se cultivă de mii de ani. În Europa a fost adus deabia în secolul al XVI-lea, mai întâi în Spania, culturile urmând apoi să se extindă şi în alte ţări. În România, planta a fost introdusă în cultură în secolul al XIX-lea. Ardeiul iute este o plantă care creşte în formă de tufă. Fructul are forma alungită, culoarea variind de la diverse nuanţe de verde, atunci când este necopt, până la galben, portocaliu sau roşu, în funcţie de soi, la maturitate. Se mai numeşte ardei roşu, ardei lung, boia, chipăruş, chiper iute, paprică, piper roşu, poprică, popivnic, etc.
Contine:
Capsaicinoide (capsaicină şi dihidrocapsaicină), carotenoide (capsantină, capsorubină, beta-caroten, violaxantină, zeaxantină), heterozide diterpenice (capsianozide), oligoelemente (Ca, Na, Zn, Mn, Cu), vitaminele A şi C, ulei volatil, ulei gras, etc.
Actiuni:
Stimulent digestiv, creşte secreţiile gastrice, creşte pofta de mâncare, antiseptic, antioxidant, intensifică circulaţia sangvină (produce un efect de încălzire la persoanele cu circulaţie periferică deficitară), revulsiv, antiinflamator, analgezic, hipertermiant, favorizează creşterea părului.
Indicatii:
Se utilizează ca adjuvant: anorexie, gastrită hipoacidă, digestie lentă, gripă, răceală, alcoolism. Se utilizează ca adjuvant în: dureri reumatice şi articulare, nevralgii, dureri musculare, degerături, căderea părului, alopecie.
Contraindicatii:
Gastrită hiperacidă, ulcer gastric şi duodenal, hipertensiune arterială, febră, sarcină, alăptare, alergie la ardei iute.
Precautii:
A se evita utilizarea topică la pacienţii cu leziuni cutanate. A se evita contactul cu ochii.
Reactii adverse:
La administrarea internă poate apare hiperaciditate gastrică. La administrarea externă pot apare senzaţie de arsură, roşeaţă sau iritare la nivelul pielii şi mucoaselor.
Observatii:
Înainte de administrare este necesar să se realizeze testul de alergie la tinctura de ardei iute, care constă în aplicarea direct pe piele, în zona anterioară a antebraţului a unei cantităţi mici de tinctură diluată (obţinută prin adăugarea unei linguriţe de tinctură la 100ml de apă). Dacă apar mâncărimi intense şi pete roşii în afara zonei aplicate, înseamnă că sunteţi alergic la produs şi nu trebuie să folosiţi acest tratament (nici în uz intern şi nici extern).
Mod de administrare:
Intern:
În anorexie şi gastrită hipoacidă se administrează câte ½ linguriţă de tinctură diluată în 100ml de apă (jumătate de pahar) de 3 ori pe zi, înainte de masă;
În caz de digestie lentă se administrează câte 3-5 linguriţe de tinctură diluată (obţinută prin adăugarea unei linguriţe de tinctură în 100ml de apă) de 3 ori pe zi, în timpul mesei;
În gripă şi răceală se administrează câte ½ linguriţă de tinctură diluată în 100ml de apă (jumătate de pahar) de 3 ori pe zi, după masă.
Pentru eliminarea alcoolismului se administrează câte ½ linguriţă de tinctură diluată în 100ml de apă (jumătate de pahar), de 5-6 ori pe zi (atunci când apare dorinţa de a consuma alcool), asociat cu tinctura de pedicuţă şi comprimate sau ceai de sunătoare (administrate de 4 ori pe zi), în cure de 6-8 săptămâni.
Extern:
În dureri reumatice şi articulare, nevralgii, dureri musculare şi degerături se aplică local sub formă de comprese cu tinctură în zona afectată, pe care în prealabil s-a aplicat un strat de cremă protectoare (cremă de gălbenele). Compresele se menţin timp de 10-20min. în funcţie de sensibilitatea pielii.
În alopecie se fricţionează pielea capului cu tinctură de ardei iute, de 2 ori pe săptămână.
Contra căderii părului, se fricţionează pielea capului cu soluţia diluată, care se obţine prin adăugarea unei linguriţe de tinctură la 100ml de apă (jumătate de pahar).
Formă ambalare | Sticla |
---|---|
Continut | Tinctura |
Cantitate | 50ml |